När valet till Europaparlamentet 2024 närmar sig kommer miljontals européer att spela en avgörande roll i att forma den europeiska demokratins framtid genom att rösta. Samtidigt har omfattande desinformationskampanjer i syfte att undergräva valprocessen upptäckts i hela EU.
Som svar på denna brådskande utmaning lanserar European Digital Media Observatory (EDMO) och EDMO Hubs i olika delar av Europa en online-kampanj med titeln ”Be Election Smart” med start måndagen den 29 april. De svenska kontakterna för kampanjen är Källkritikbyrån och Medieinstitutet Fojo (Faktajouren).
Kampanjen kommer att pågå i sex veckor och syftar till att stödja och ge europeiska medborgare möjlighet att navigera i informationslandskapet kring EU-valet. Varje måndag kommer ett nytt ”Be Election Smart”-meddelande publiceras tillsammans med praktiska tips för att uppmuntra medborgare att kunna bedöma om informationen de möter är korrekt och tillförlitlig. Dessa meddelanden och tips kommer att spridas i stor utsträckning över EDMO:s europeiska nätverk och översättas av lokala EDMO Hub-experter till de olika EU-språken, vilket säkerställer tillgänglighet och relevans för lokala sammanhang, nyanser och kulturella referenser.
Kampanjen ”Be Election Smart” hoppas kunna bli en fyr för att vägleda och stärka europeiska medborgares möjligheter att fatta välgrundade beslut och hjälpa till att skydda den demokratiska processens integritet.
Tips 1
Livet är komplicerat, och det är politiken också. Rubriker är utformade för att fånga din uppmärksamhet. Men en rubrik kan inte ge hela bilden, och det kan inte ett kort inlägg på sociala medier heller. Om det låter otroligt så är det förmodligen det. Så läs hela texten, inte bara rubriken. #BeElectionSmart
Clickbait-rubriker och inlägg kan vara medvetet vilseledande, skapade för att väcka starka känslor som uppmuntrar till att dela.
Tips 2
Det tar bara några klick för att ändra eller förstärska innehåll och skapa helt andra vinklar och narrativ. Om du ser en video eller hör en ljudinsplening av en offentlig person som säger något som uppmärksammats, tänk på att den kan vara fejkad.
Artificiell intelligens (AI) teknologier kan skapa bilder eller videor som ser ut som verkliga människor men är helt falska. Detta inkluderar “deepfake” videor. Ljudbaserade deepfakes är särskilt svåra att verifiera.
Granska bilder och inspelningar online med ett kritiskt öga – särskilt om de utlöser starka emotionella reaktioner.
Tips 3
Desinformation provocerar ofta en stark känslomässig reaktion och framkallar delning i en stund av ilska, spänning eller tvivel – tro inte på något bara för att det blir viralt. Bots/falska konton kan utnyttja algoritmer för att förstärka innehåll online.
Sociala medier och meddelandeapplikationer gör det verkligen enkelt att snabbt dela information till stora grupper av människor. Dessutom kan AI-drivna teknologier också användas för att skapa falska profiler och främja falskt eller felaktigt innehåll, vilket gör att det sprids viralt med väldigt lite äkta delning.
Tips 4
Om information bara rapporteras från en källa eller en mediatyp är det kanske inte hela bilden. Fråga dig själv vem som producerade den, varför, och hur den har nått dig? #VarValSmart
Olika redaktionella regler gäller för olika typer av medier. Generellt krävs det fler kontroller för information som sänds eller publiceras i tryckt form, jämfört med viss information online.
Tips 5
Sök pålitlig information om hur, när och var du kan rösta i valen från officiella källor. Läs mer här 👉 https://loom.ly/T1NG9yk, och var försiktig med innehåll som antyder att bedrägeri förekommer. #VarValSmart
Desinformation kring valprocessen sprids ofta före och efter val, med syfte att delegitimera val genom ogrundade påståenden om valfusk, utländsk påverkan och orättvisa metoder 💡https://loom.ly/3FgML1E
Tips 6
Om du har tvivel om en berättelse eller ett inlägg du har läst, kan du fråga en expert och flagga det om det verkar oäkta. Organisationer inom EU som arbetar med faktagranskning går att hitta här: https://edmo.eu/resources/repositories/fact-checking-organisations-in-the-eu/. Oberoende faktagranskare granskar innehållet som publiceras online och bedömer dess noggrannhet. #VarValSmart
EDMO Elections Task Force publicerar dagligen uppdateringar om desinformation som cirkulerar kring valen 🛎️ https://loom.ly/HL2Mk18 och European Fact-Checking Standards Network har en databas med faktagranskad valinformation▶️ https://loom.ly/_Zr2KAc